Ohjeita maastopyöräilijöille

Allaolevassa linkissä on hyödyllistä tietoa maastopyöräilystä. Tutustuminen siihen kannattaa aina.

https://www.suomenlatu.fi/media/vaikuta/pyorailytiedostot/d-hyodyllisia-...

Maastopyöräily: Hyväkuntoinen, toimiva ja huollettu pyörä on aina osa maastoturvallisuutta! Pyörän oikea koko on tärkeä, se vaikuttaa pyörän hallintaan ja ajamisen mukavuuteen.
Varmista, että pyöräsi on ajokunnossa eli ilmaa renkaissa, jarrut ja vaihteet toimivat jne. Tarvittaessa huollata pyöräsi ennen tapahtumaa. Toimiva ja huollettu pyörä on osa pyöräilyn turvallisuutta!
Ota mukaan pumppu ja omaan pyörääsi sopiva vararengas, tarkista myös venttiilin sopivuus. Hyvä on olla myös mukana pikatyökalut (ainakin rengasraudat), pikaketjulukko, joka sopii omaan pyörään (ketjun katkeaminen) ja takavaihtajan ns. korvake omaan pyörään.

kypärä: omaan päähän sopiva ja oikein säädetty pyöräilykypärä on maastossa aina pakollinen varuste! Jos olet ostamassa kypärää, varmista myyjältä että kyseessä on maastopyöräilyyn tarkoitettu kypärä. Iskun tai kolhun saanut kypärä ei ole enää turvallinen, joten hanki silloin uusi! Kypävalmistajat suosittelevat kypärän vaihtamista vähintään 5 vuoden välein, koska hiki haurastuttaa kypärämateriaalia.

ajolasit: urheilulasit tai vastaavat suojaamaan silmiä risuilta, roskilta ja ötököiltä.

käsineet: pyöräilyhanskat (tai hiihtohanskat tai vastaavat) suojaamaan käsiä oksilta yms. osumilta.

puhelin: pidä puhelin maastossa aina mukana. Märällä säällä puhelin kannattaa pakata esim. minigrip-pussiin. Hätätilanteiden varalle älypuhelimeen suositellaan lataamaan paikantamista helpottava 112-hätäpuhelusovellus. Ryhmäajoissa tallenna puhelimeesi vetäjän numero. Jos eksyt ryhmästä, soita vetäjälle.

juotavaa ja evästä: riittävästi juotavaa aina mukaan! Myös jotakin varaenergiaa tai pikaevästä on syytä aina olla taskussa tai repussa (esim. energiapatukoita). Älä lähde maastoon nälkäisenä, jotta verensokeri riittää koko lenkin tai tapahtuman ajaksi. Pidemmille retkille mukaan kunnon eväät ja lähilenkeillekin ainakin juomapullo.

vaatetus: normaalit pyöräily-/ulkoiluvaatteet sään mukaan. Liian löysät vaatteet voivat aiheuttaa vaaratilanteita ajettaessa.
Jalkaan pyöräilykengät tai kovapohjaiset ja umpinaiset jalkineet (ei esim. sandaalit). Reppuun vaihtopaita sekä pidemmillä retkillä lisäksi kelin mukaan esim. sadekamppeet, vaihtosukat ja –hanskat. Värikkäällä vaatetuksella ja heijastimilla saat itsesi näkyväksi (tarpeen esim. tiesiirtymillä). Enemmän lajia harrastettaessa kannattaa harkita pyöräilykenkien hankkimista ja lukkopolkiminen käytön opettelua, sillä ne tekevät pyöräilystä mukavampaa.

reppu: yleensä kampetta on aina mukana sen verran, että kevyt reppu helpottaa tavaroiden kuljettamista. Letkullinen juomareppu on maastopyöräilyssä usein toimivin ratkaisu. Lähilenkeillä eväät ja tavarat saattavat sopia taskuun ja pieneen satulalaukkuun.

Jos sinulla on perussairauksia tai muita vastaavia rajoitteita, jotka voivat vaikuttaa pyöräilyn turvallisuuteen, ilmoita niistä etukäteen vetäjälle.

Tarkista oma vapaa-ajan vakuutusturvasiI. Suomen Ladun tapahtumissa on voimassa Suomen Ladun perustason tapaturmavakuutus kaikille osallistujille ja vastuuvakuutus ohjaajille. Vakuutus ei kata kalustovahinkoja. Omat tapaturmavakuutukset kannattaa pitää aina kunnossa myös omatoimista maastopyöräilyn harrastamista varten !

Alle 18-vuotiailla on oltava huoltajan suostumus mukaan tulosta. Alle 12 vuotias voi tulla mukaan vain huoltajan seurassa.