Kotinurkilta kallioille reitit
Hanikka ja Suvisaaristo pyöräillen
Kokoontuminen: Retkemme alkaa Hanikan kuntopolun pysäköintipaikalta osoitteessa Suvisaarentie 4 tien itäpuolella, Hanikan uimarantaa vastapäätä. Jos tulet kauempaa Espoosta, voit tulla metrolla Soukan asemalle ja sieltä Soukanväylää ja Suvisaarentietä kokoontumispaikalle noin 1,5 km. Testissä on kunkin kohteen perässä merkitty ”Kotinurkilta Kallioille”-kirjan kohdenumero.
Kohde 1: Matkaamme kohti Suvisaaristoa ylittäen Suinonsalmen sillan ja pian saavumme Suvisaariston siirtolohkareen (4.25) luokse.
Se on haljennut yli kaksi metriä korkea gneissilohkare Suvisaarentien itäpuolella, Bistro Cafe Sommarötä vastapäätä.
Kohde2: Seuraavan kaarteen jälkeen noin 100 metrin päässä aukeaa Svinön niitty ja haka (4.26).
Svinön saarella Suvisaarentien kummallekin puolelle levittäytyvä laajahko perinneympäristö on maisemallisesti kaunis. Lähes kolmen hehtaarin laajuiseen alueeseen kuuluu kallioita, kallioketoa, entistä peltoa ja niittyä, mutta myös metsälaidunta ja lammashakaa, jossa nykyään on kesäisin lampaita luonnonhoitotöissä. Arvokkainta kasvillisuus on kallioiden tuntumassa, lajeina mm. mäkikattara ja ruoholaukka, sekä tien varren pienessä haassa, jossa esiintyy mm. valkolehdokkia. Suurin osa alueesta on heinittyvää, paikoin kosteaa entistä peltoa.
Kohde 3: Jatkamme retkeämme Suinon saarelta Ramsöön saarelle pitkin Suvisaarentietä Bergöntien risteykseen ja Bergöntietä kohti upeaa Bergön lintutornia (2,6 km).
Uskaliaimmat retkeläiset kiivettyään torniin kokevat upean näköalan Suvisaariston maisemaan ja mahdollisesti havaitsevat merilintuja, joiden tarkkailua varten torni on pystytetty.
Kohde 4: Lintutornilta alkaa paluumatkamme, alas Bergöntietä kohti Simpukkamaata (4.28). Jätämme hetkeksi pyörämme Bergön tien pientareelle ja kävelemme tähän ja seuraavaan kohteeseen.
Kivennäismaan sekaan on kerrostunut sinisimpukan rikkoutuneista kuorista kuorisoraa eli simpukkamaata, joka näkyy selvästi Bergön luontopolun varrella noin 30 metriä Bergöntien länsipuolella. Suvisaariston esiintymä on Espoon paras paikka havaita erikoista vaalean violettia simpukkamaata.
Kohde 6: Simpukkamaa sijaitsee Ramsösundin ja Bergön-Ramsön luonnonsuojelualueella (4.27), missä piipahdamme jalan muutaman sadan metrin lenkin.
Suvisaaristossa, Bergön ja Ramsön välissä on aikoinaan ollut salmi, joka on kuroutunut umpeen maankohoamisen seurauksena. Kasvillisuuden vyöhykkeisyys mereltä maalle näkyy hyvin Ramsösundin luonnonsuojelualueella, joka on 24 hehtaarin laajuinen maaduntalahtikorpi. Siellä on monenlaisia elinympäristöjä: ruovikkoisia soita, korpia, tervalepikoita sekä tuoreita ja kuivahkoja kangasmetsiä. Ramsösundin kasvilajistoon kuuluu mm. rantakasveja, joissa on niin suolaisen kuin makean veden lajeja. Bergön-Ramsön metsäalueen luonnonsuojelualue on alaltaan 54 hehtaaria ja se sijoittuu osaltaan heti Ramsösundin kaakkoispuolelle, Bergön metsäalueelle. Toinen osa sijaitsee Ramsön metsäalueen luoteisosassa. Bergön puolella vallitsevat vanhat kuusivaltaiset kangasmetsät. Alueella on myös vanhoja, kilpikaarnaisia mäntyjä. Ramsösta taas löytyy tervaleppäluhta, puronvarren saniaiskorpi ja rämelaikku. Luonnosuojelualueella pesii yli 30 lintulajia, ja siellä voi tavata mm. lehtopöllön, varpushaukan, sirittäjän ja idänuunilinnun. Yhdessä alueet muodostavat luonnon monimuotoisuuden ja erityisesti lintulajiston kannalta merkittävän kokonaisuuden.
Kohde 7: Palattuamme pyörillemme jatkamme paluureitillä takaisin Suinonsalmen sillan yli, saatamme pysähtyä Bistroon välipalalle ja saavumme Hanikan männyn (4.24) luokse.
Luonnonmuistomerkkinä 1986 rauhoitettu Hanikan mänty sijaitsee Suvisaarentien ja Matasaarentien risteyksessä. Kilpikaarnaisen puun korkeus on yli 25 metriä, ja ympärysmitta lähellä kolmea metriä. Ikää männyllä arvioidaan olevan 250–300 vuotta.
Kohde 8: Männyn juurelta jatkamme sulan maan aikaan (talvella reitti on varattu hiihtäjille) pyöräillen Hanikan kuntopolkua myötäpäivään tavoitteena Hanikan rapakivilohkareet (4.23)
Hanikan uimarannan pysäköintialueelta, joka sijaitsee Suvisaarentien pohjoispuolella, on noin 100 metrin matka linnuntietä kahdelle rapakivilohkareelle, joista isompi on nelisen metriä pitkä ja yli kaksi metriä korkea. Pysäköintialueen pohjoispuoleisille lohkareille pääsee myös Hanikan kuntoradalta, joka kulkee aivan pienemmän kiven vierestä.
Kohde 9: Palaamme kuntopolulta lähtöpaikkamme kautta Suvisaarentielle ja suuntaamme kohti Soukkaa. Hanikan siirtolohkare (4.20) sijaitsee Hanikan luontopolun varrella, muutaman kymmenen metrin päässä Suvisaarentien ja Soukanniementien risteyksestä.
Lohkare on erittäin suuri, noin viisi metriä korkea rapakivisiirtolohkare. Kivi on rauhoitettu luonnonmuistomerkkinä 1986.
Kohde 10: Jatkamme Soukan puolelle pitkin Soukanväylää ja käännymme vasemmalle Soukanniitylle. Siellä jalkaudumme ja käymme pitkospuupatikalla noin 100 metriä kohteena Mätäjärvi.
Hanikan luontopolun länsiosassa on Etelä-Espoossa melko harvinainen suoalue, Mätäjärvi. Pienehköllä suolla on sekä nevaa, korpea että luhtaa. Mätäjärven kohdallaon noin 550 vuotta sitten ollut meren salmi, joka on erottanut Hanikan ja Soukanniemen mantereesta.
Kohde 11: Reittimme viimeinen kohde on Soukan muinaisranta (4.22) 60.1326o P, 24.6724o I. Käymme katsomassa tämänkin kohteen jalan jättäen pyörämme Soukansalmentien pientareelle.
Soukan Litorinamerivaiheen muinaisranta sijaitsee luontopolun varrella Soukansalmentien opastaulun lähellä. Lohkareikko on kymmenien metrien pituinen.
Näin retkemme päättyy Soukansalmentielle, josta alkaa kunkin kotimatka.
Kiitos jokaiselle osallistumisestanne.
Espoon Latu ja Polku ry