Maastopyöräily

Espoon Latu ja Polku järjestää maastopyöräretkiä ja viikkolenkkejä Espoossa ja Uudellamaalla. 

Kun kelit keväällä sallivat, aloitetaan viikkolenkit Espoon Keskuspuistossa. Liity WhatsApp-ryhmään, jossa näistä tiedotetaan.

Viikolenkkipäivästä järjestetään kysely huhtikuun puolivälissä. Samalla kerätään ryhmältä muuta palautetta maastopyöräilytoiminnasta.

Aloittelijat, keskitasoiset ja nopeat, tervetuloa mukaan! Ajot Espoon keskuspuistossa sovitetaan osallistujien taitotasolle sopivaksi -aloittelijat ja keskitasoiset menevät joskus samassa ja nopeat omassa ryhmässään. 

Juuri maastopyöräilyn aloittaneille järjestetään tekniikkakurssi toukokuussa.

Retkistä ja kursseista tiedotetaan Tapahtumat -sivulla.

 

 

 

 

Lue ennen retkeä alla oleva

Pyörä. Hyväkuntoinen, toimiva ja huollettu pyörä on osa turvallisuutta.  

Maastoon sopii parhaiten täysjoustopyörä silloin, kun polut ovat kovin epätasaisia, kivikkoisia tai pudotuksia on paljon. Tällöin jousto ei ole pelkästään reisien varassa, mikä voi olla raskasta erityisesti, jos lenkki kestää useita tunteja.

Jäykkäperäinen pyörä sopii parhaiten tasaisemmille poluille. Se on ketterä ja kevyempi kuin vastaava täysjousto, mutta satulasta joutuu nousemaan useammin jalkojen varaan.


Tarkasta ainakin, että renkaissa on riittävän alhainen paine maastoon, jotta renkaiden pito on paras mahdollinen. Tarkasta myös, että jarrut ja vaihteet toimivat ja että ketju on rasvattu.  On hyvä myös tarkastaa silmämääräisesti, että  pultit ovat kiinni ja kokeilla, että iskareissa on sopiva paine.  

Ota mukaan pumppu ja omaan pyörääsi sopiva sisäkumi ja rengasraudat. Jos käytät tubeless-renkaita, muista ottaa mukaan niille sopivia korjausvälineitä.

Ketjulukko ja takavaihtajan korvake eivät ole pahitteeksi ja toki myös kuusioavainsetti ja ketjunkatkaisutyökalu ovat asiallisia pitää mukana.

Huollata pyöräsi ennen tapahtumaa,  jos et ole varma sen toimivuudesta.

Kypärä. Pakollinen varuste

Valot. Pakolliset hämärällä ja pimeässä. Myös punainen takavalo.

Suojat. Polvisuojia suositellaan, kyynärsuojat ovat hyvä lisävaruste.

Ajolasit. Suositellaan käyttöä hyttysten ja oksien takia.

Käsineet. Suositellaan käyttöä oksien ja kaatumisten varalta.

Vaatteet. Sään mukaan, ja turvallisuuden takia on hyvä sisällyttää jotain värikästä asuun.

Älypuhelin.Pidä älypuhelin maastossa aina mukana.  Lataa puhelimeen 112-sovellus. Ryhmäajoissa tallenna puhelimeesi vetäjän numero ja opettele  jakamaan livesijaintisi  WhatsAppin kautta, jos retken vetäjä hukkaa sinut.

Lataa älypuhemeen myös jokin maastossa käytettävä karttasovellus, kuten trailmap, karttaselain tai maastokartat josta näet sijaintisi ja voit eksymistilanteessa lähettää esimerkiksi kuvakaappauksen ohjaajalle tai itse suunnistaa ryhmän luokse.

Juotavaa ja evästä. Riittävästi juotavaa ja evästä aina mukaan reppuun! Älä lähde maastoon nälkäisenä. Pidemmille retkille mukaan kunnon eväät ja lähilenkeillekin ainakin juomapullo ja energiaa.

Ensiaputarvikkeet. On hyvä pitää mukana perustarvikkeet ensiapuun. Ainakin laastareita ja nenäliinoja on hyvä olla mukana. Haavat voi puhdistaa myös juomavedellä, mutta desinfiointipyyhkeet ovat parempi vaihtoehto.  Sideharso suurempia haavoja varten on suositeltava. Opettele tekemään paineside runsaan verenvuodon tukkimiseksi.

Jos terveydentilasi vaatii huomiota,  ilmoita asiasta etukäteen vetäjälle 

Alle 18-vuotiailla on oltava huoltajan suostumus mukaan tulosta. Alle 12 vuotias voi tulla mukaan vain huoltajan seurassa.